روغن زیتون، روغنی پرخاصیت است که مناسب برای استفاده در پخت و پز و سالاد است. این روغن، روغنی طبیعی و سالم است و در دو نوع تصفیه شده و بکر وجود دارد. روغن زیتون تصفیه شده بدون بو است و برای افرادی که کمی حساس هستند مناسب است.
خرید روغن زیتون تصفیه شده اصل با کیفیت صادراتی در برندهای مختلف باید از جاهای معتبر صورت گیرد.
خرید روغن زیتون تصفیه شده
روغنها از جمله خوراکیهای مورد نیاز روزانه ی بشر هستند. خرید روغن زیتون تصفیه شده برای پخت و پز و درست کردن سالاد نیاز داریم؛ پس باید از روغنهایی استفاده کنیم که سالم، طبیعی و مفید هستند و برای بدن ضرری ندارند.
روغن زیتون از روغنهایی است که مناسب برای پخت و پز است و می توان به عنوان روغنی سالم و طبیعی از آن استفاده کرد.
روغن زیتون در دو نوع بکر و تصفیه شده وجود دارد که تفاوتهایی با یکدیگر دارند و خرید آنها برحسب سلیقه و ذائقه ی افراد است.
تفاوت روغن زیتون بکر با تصفیه شده
بعضی از افراد روغن زیتون را در دو نوع بودار و بدون بو می شناسند که هرکدام خواص و کارایی خاص خود را دارند. قیمت این روغنها به دلیل تفاوتهایی که دارند متفاوت است. تفاوت این روغنها در نحوه و میزان فرآوری و روغن گیری آنها از زیتون است.
دسته بندی روغن زیتون بصورت زیر است:
روغن زیتون فرابکر
روغن زیتون بکر
روغن زیتون معمولی
روغن زیتون تصفیه شده
روغن زیتون بکر
این نوع روغن با روشهای مکانیکی یا فیزیکی تولید شده و بعد از مراحل شستشو، عملیات فرآوری دانه های زیتون صورت می گیرد. روغن زیتون بکر به دلیل عدم فرآوری خاص آن، روغنی سالم و مفید است و دارای ترکیبات منحصر به فردی است که برای پخت و پز و سرخ کردن در درجه حرارت ملایم مناسب است؛ البته گفته شود که بهترین روش استفاده از آن، استفاده در سالاد و انواع غذاها بصورت پوشش است.
دلیل اینکه این روغن برای بدن مفید است این است که هنگام فرآوری در ساختار گلیسیرید آن تغییری صورت نمی گیرد؛ این روغن سرشار از ویتامین A، E و D است.
روغن زیتون بکر از نوع روغن زیتون بودار است و هنگام استفاده طعم و بوی آن کاملا حس می شود.
فواید روغن زیتون بکر در لاغری
مصرف این روغن در رژیمهای غذایی باعث کاهش وزن می شود. اسیدهای چربی که در آن وجود دارد غیر اشباع هستند و باعث شکست بافتهای چربی در بدن می شوند و به کاهش وزن و توده های چربی کمک می کنند.
افرادی که به فکر لاغری و تناسب اندام هستند، می توانند از این روغن برای خوردن سالاد و غذاهای خود استفاده کنند. این روغن یکی از بهترین روغنها برای استفاده در رژیم غذایی است.
روغن زیتون تصفیه شده
این نوع روغن زیتون به نحوی فرآوری می شود که بدون بو است و آستانه درجه حرارت آن بیشتر از روغن زیتون بکر است؛ پس روغن زیتون تصفیه شده برای پخت و پز مناسب تر است. این روغن بو و مزه ی تندی ندارد و برای افرادی که به بو و مزه حساس هستند مناسب است.
این روغن برای سرخ کردن و تفت دادن مناسب است ولی بهتر است از درجه حرارت ملایم و کم و مدت زمان کمتری برای این کار استفاده شود.
این روغن برای افرادی که نمی توانند از روغن سرخ کردنی استفاده کنند هم مناسب است و توصیه می شود. در اصل این روغن همان روغن زیتون بکر است که با اضافه کردن مراحلی به آن به روغنی بدون بو و مزه تبدیل می شود.
روغن زیتون اصل و خالص به رنگ زرد مایل به سبز است و طعم و عطر خوبی دارد. عواملی مانند شرایط آب و هوایی، میزان بارندگی، کیفیت خاک، میزان رسیدگی و روشهای روغن کشی روی کیفیت این روغنها تاثیر دارد.
روشهای مختلفی برای تهیه ی روغن زیتون وجود دارد که متناسب با روش به کاربرده شده ، این روغنها با کیفیتی متفاوت به دست می آیند.
این روغنها متناسب با کیفیتشان در آشپزی، تولید محصولات آرایشی، صابون، مکملهای دارویی و مقاصد پزشکی استفاده می شوند.
روش تهیه ی انواع روغن زیتون
روغن زیتون فرابکر: برای تهیه ی این نوع روغن زیتون، دانه های زیتون را 24 ساعت پس از برداشت به روشهای مکانیکی و فیزیکی تحت فشار قرار می دهند و روغن آن استخراج می شود. طعم این روغن تاخ و تند است که تلخی آن به دلیل وجود ماده ای به نام اولئوروپین و تندی آن به دلیل وجود ترکیب اولئوکانتال است.
در استخراج این نوع روغن از گرما و مواد شیمیایی استفاده نمی کنند، به همین دلیل این روغن سرشار از پلی فنولهای آنتی اکسیدانی همچون اولئوروپین، هیدروکسی تیروزول و اولئوکانتال است و خاصیت ضد التهابی بالایی دارد.
براساس تستهای کنترل کیفیت، میزان ترکیبات فنولی موجود در روغن فرابکر باید 220 میلی گرم به ازای یک کیلوگرم روغن و میزان اسیدیته ی آن 0.5 تا 1 می باشد.
روغن زیتون بکر: این روغن حاصل دومین مرحله ی پرس زیتون است. در استخراج این روغن از مواد شیمیایی و حرارت استفاده نمی شود و از لحاظ شیمیایی بسیار شبیه به روغن فرابکر است ولی طعم و بو و کیفیت آن کمتر از فرابکر است.
میزان اسیدیته ی آن 1.5 تا 2 درصد است که این باعث می شود نسبت به نوع فرابکر کالری و نقطه دود بیشتری داشته باشد؛که این به علت بالا بودن نقطه دود آن می توان آن را برای سرخ کردن استفاده کرد.
روغن زیتون تصفیه شده: این روغن حاصل تصفیه ی روغن زیتون بکر است. در این فرآیند ساختار چربی روغن زیتون بکر تغییر نمی کند ولی خاصیت آنتی اکسیدانی آن از بین می رود و می توان از آن برای سرخ کردن زیاد استفاده کرد.این روغن طعم و عطر ضعیف تری نسبت به روغن بکر دارد و میزان اسیدیته ی آن 0.3 درصد است و وجود ترکیبات پلی فنلی در آن باعث می شود که عمر طولانی تری داشته باشد.
روغن زیتون خالص: این روغن از ترکیب روغن زیتون بکر و روغن زیتون تصفیه شده بدست می آید. استفاده از کلمه ی خالص در این روغنها دلیلی بر کیفیت بالای آنها نیست بلکه به معنی این است که با انواع دیگری از روغنهای گیاهی ترکیب نشده است. عطر، طعم، خاصیت آنتی اکسیدانی و میزان اسیدیته ی آن به نسبت روغن بکر استفاده شده در آن بستگی دارد.
هرچه روغن بکر استفاده شده در آن بیشتر باشد، روغن با کیفیت تری خواهیم داشت. میزان اسیدیته ی روغن زیتون خالص 1 درصد است و در برخی مواقع ممکن است ویتامین E به آن اضافه شود. این روغن برای سرخ کردن و استفاده موضعی جهت مرطوب کردن پوست و درمان شوره سر کاربرد دارد. خواص منحصربه فرد روغن زیتون بخاطر ترکیبات پلی فنلی است که روغنهای بکر و فرابکر سرشار از این نوع ترکیبات هستند. با وجود این که روغنهای زیتون تصفیه شده و خالص نسبت به روغنهای بکر و فرابکر کیفیت پایین تری دارند؛ اما از روغنهای گیاهی تصفیه شده ی دیگر ارزش غذایی بالاتری دارند.
محققان معتقدند که روغن زیتون تصفیه شده نسبت به روغن ذرت، روغن سویا و روغن آفتابگردان در برابر حرارت و گرما مقاومت بیشتری دارند و احتمال اکسید شدن آن کمتر است.
باید دقت کرد که برای خرید روغن زیتون تصفیه شده ی مناسب و اصل به مکانهای معتبر مراجعه کرد.