درختان زیتون که از مدیترانه سرچشمه می گیرند، دهه هاست در چین کشت می شوند و سازگاری زیادی با محیط محلی نشان می دهند. با این حال، تحقیقات در مورد این موضوع محدود است. در این مطالعه، ویژگی های کیفی عمده و تغییرات زیتون کشت شده در جنوب غربی چین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که روغن زیتون رویال اصلی در طول رشد میوه تجمع یافته و زمانی که میوه کاملا رسیده بود به حداکثر مقدار خود رسید. محتویات فنولیک و فلاونوئید در مراحل اولیه رشد به سرعت افزایش می یابد (0-90 DAFB) و سپس با رسیدن میوه شروع به کاهش می کند. در مقایسه با زیتون مدیترانه ای، زیتون چینی دارای ویژگی های خاصی است: رطوبت بالاتر در میوه همراه با درصد کمتر اسیدهای چرب غیراشباع و محتوای روغن. این به دلیل آب و هوای جنوب غربی چین است که در مقایسه با مدیترانه مرطوب تر و خنک تر است. مطالعه ما نشان می دهد که بارندگی سالانه بیشتر جنوب غربی چین ممکن است به رطوبت میوه بیشتر کمک کند در حالی که دمای پایین آن می تواند منجر به افزایش سطح اسیدهای چرب غیر اشباع در میوه شود.
زیتون (Olea europaea L.) و روغن زیتون اسپانیایی یک محصول درخت روغن خوراکی معروف در سرتاسر جهان است و به دلیل فواید غذایی خاص آن، ارزش تجاری زیادی دارد (Conde et al., 2008). درختان زیتون به دلیل ترکیب روغن متعادل (بسیار غنی شده از اسیدهای چرب تک غیراشباع) و اجزای جزئی غنی (مانند پلی فنول ها و فیتواسترول ها) در میوه ها، درختان زیتون در بین گیاهان روغنی منحصر به فرد هستند (سانچز و هاروود، 2002). به منظور درک خواص خاص روغن و میوه زیتون، مطالعات بسیاری در چند سال گذشته میوه های زیتون را بررسی کرده اند (Nergiz and Engez, 2000؛ Brahmi et al., 2013; Cecchi et al., 2013).
عمده ترین خصوصیات کیفی میوه زیتون شامل وزن میوه، میزان روغن زیتون سیاه، مشخصات فنولیک، ترکیب اسیدهای چرب و غیره است. در گیاهان، بیوسنتز این اجزای بیوشیمیایی به شدت تحت تأثیر عوامل ژنتیکی است. واریته های مختلف معمولاً ویژگی های کیفی متفاوتی را نشان می دهند. برای مثال، O. europaea cv. کرونیکی دارای محتوای فنلی بالایی است در حالی که cv. فرانتویو دارای محتوای روغن بالایی است (گومز-ریکو و همکاران، 2008؛ آلودات و همکاران، 2013؛ فرانکو و همکاران، 2014؛ سوسا و همکاران، 2014). با این حال، در سالهای اخیر، بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که عوامل محیطی (مانند دما و رطوبت) نیز نقش مهمی در تعیین ویژگیهای کیفی زیتون دارند (رانالی و همکاران، 1999؛ وینها و همکاران، 2005؛ تمیم و همکاران، 2006؛ باخوچه و همکاران، 2013). آب و هوا (به ویژه بارندگی و دما) به طور قابل توجهی بر ترکیبات روغن زیتون تأثیر می گذارد (رانالی و همکاران، 1999؛ اوکا اوغلو و همکاران، 2009). میوهدهی تحت تأثیر حداکثر دمای هوا قرار میگیرد. بارندگی بیش از حد در فصل باردهی باعث کاهش محتوای فنلی می شود اما فقط کمی بر محتوای روغن و ترکیب اسیدهای چرب تأثیر می گذارد (رانالی و همکاران، 1999؛ پاتومی و همکاران، 2002). مطالعات متعدد نشان داده است که عوامل جغرافیایی مانند ارتفاع به شدت بر ویژگی های کیفی تأثیر می گذارد (ارسلان و همکاران، 2013؛ باجوب و همکاران، 2015). زیتون های کاشته شده در مناطق مرتفع سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA) هستند، در حالی که زیتون های کاشته شده در مکان های کم ارتفاع سرشار از اسیدهای چرب اشباع شده (SFA) هستند (Nergiz and Ergönül, 2009). علاوه بر این، مرحله رشد نیز تأثیر زیادی بر ویژگی های کیفی میوه ها دارد (Trentacoste et al., 2010; Gómez-González et al., 2011). در طول رسیدن میوه، محتوای روغن زیتون کریستال و وزن میوه به سرعت افزایش مییابد و الگوهای تجمع از منحنی S پیروی میکنند. با این حال، منحنی انباشتگی سایر اجزاء، مانند فنولیک ها، زمانی که میوه ها بالغ می شوند به اوج می رسد. بنابراین، زمان برداشت مناسب برای زیتون ضروری است.
اگرچه مطالعات زیادی در سالهای اخیر ویژگیهای بیولوژیکی میوههای زیتون را بررسی کردهاند، اما این مطالعات بیشتر بر روی زیتونهای کاشته شده در چندین کشور در منطقه مدیترانه تمرکز دارند. چین از دهه 1960 شروع به کاشت زیتون کرد و در حال حاضر، زیتون عمدتاً در جنوب غربی چین کاشته می شود. پس از نیم قرن کشت، زیتون با محیط محلی سازگار شده و گونه های جدیدی مانند Ezhi را به وجود آورده است. با این حال، گزارش در مورد این ارقام جدید نادر است. از این رو، این مطالعه را برای آشکار کردن ویژگیهای کیفی این میوههای زیتون انجام دادیم. کار ما همچنین اطلاعات حمایتی را برای کشت زیتون در مناطق دیگر فراهم می کند.
میوه های زیتون از باغ های زیتون تجاری واقع در شیچانگ، سیچوان (34 درجه و 87 دقیقه شمالی، 15 درجه 07 دقیقه شرقی، ارتفاع 1500 تا 2000 متر)، جنوب غربی چین، منطقه اصلی کاشت زیتون در چین جمع آوری شد. ده رقم زیتون که به طور گسترده در جنوب غربی چین کاشته می شوند برای تجزیه و تحلیل استفاده شد (جدول (جدول 1).1). در باغات درختان زیتون (15 ساله) به شکل گلدان با فواصل 8*5 کشت شد. هرس هر 1 تا 2 سال انجام شد و آبیاری به صورت 1-1.4 ET0 در هر آبیاری در فصل خشکسالی (از نوامبر تا ژوئن) انجام شد.