زیتون میوهای مغذی و خوشمزه با طیف وسیعی از فواید سلامتی از جمله توانایی آن در محافظت در برابر آسیب آنتیاکسیدانی، بیماریهای قلبی، معکوس کردن از دست دادن استخوان، جلوگیری از سرطانهای مختلف، کاهش التهاب و آرتریت و بهبود هضم است. آنها به تسکین واکنش های آلرژیک، بهبود گردش خون، تقویت عملکرد شناختی، دفاع در برابر عفونت ها و کاهش فشار خون کمک می کنند.
زیتون چیست؟
زیتون میوه ای بیضی شکل است که از نظر گیاه شناسی با نام Olea Europaea شناخته می شود. زیتون بومی مناطق مدیترانه، مناطق گرمسیری و آسیای مرکزی، مناطق گرمتر آمریکای جنوبی و مناطق مختلف آفریقا است. هزاران سال است که از یونان و روم باستان برای ارزش آشپزی و فواید دارویی استفاده می شده است. آنها یک عنصر اصلی در رژیم غذایی مدیترانه ای هستند و در سالاد، ساندویچ، پیتزا، پستو یا تاپناد از آن لذت می برند. زیتون های سفره ای (زیتون هایی که برای استخراج روغن کشت نمی شوند) را می توان به عنوان میان وعده یا پیش غذا مصرف کرد.
نزدیک به 2000 نوع زیتون در سراسر جهان رشد می کند و هر کدام از آنها کم و بیش دارای اجزای مهمی هستند که به سلامت شما می افزایند. دو نوع اصلی زیتون عبارتند از زیتون سیاه و زیتون سبز.
ارزش غذایی زیتون
فواید سلامتی و دارویی زیتون عمدتاً از آهن، کلسیم، فیبر، مس، ویتامین E، ویتامین K، کولین، سدیم، ترکیبات فنولیک و اسید اولئیک موجود در آن است. زیتون منبع غنی از آنتی اکسیدان هایی مانند اولئوروپئین، هیدروکسی تیروزول، تیروزول، اولئونالیک اسید و کوئرستین است. آنها همچنین دارای شاخص گلیسمی پایین (GI) هستند که به این دلیل بر قیمت زیتون تاثیر گذار است.
فواید زیتون برای سلامتی
بیایید مزایای سلامتی را با جزئیات بیشتر در زیر بررسی کنیم.
خواص آنتی اکسیدانی:
زیتون نیروگاه های آنتی اکسیدانی است که از کاهش التهاب گرفته تا مبارزه با باکتری های بد عمل می کند. مطالعات نشان داده اند که خوردن زیتون می تواند سطح گلوتاتیون، یک آنتی اکسیدان قوی، را در خون افزایش دهد. این میوه ها همچنین به عنوان یک دفاع در برابر باکتری هایی که باعث عفونت مجاری هوایی و معده می شوند عمل می کنند.
بهبود سلامت قلب:
زیتون دارای چربی تک غیراشباع به نام اسید اولئیک است که با پیشگیری از بیماری های قلبی مانند تصلب شرایین، حملات قلبی، تشکیل پلاک و سکته مرتبط است. روغن زیتون اتکا جایی است که این اسید اولئیک در آن قرار دارد و مسئول کاهش فشار خون و کلسترول است که احتمال بروز عوارض قلبی عروقی و استرس عمومی را بر روی سیستم کاهش می دهد.
علاوه بر این، زیتون سرشار از آنتی اکسیدان هایی است که معمولاً با پیشگیری از سرطان مرتبط هستند، اما از قلب نیز محافظت می کنند. ترکیبات فنلی مانند هیدروکسی تیروزول آنتی اکسیدان هایی هستند که به عنوان ضد انعقاد برای رقیق شدن خون عمل می کنند که احتمال ایجاد لخته های خونی را کاهش می دهد که جریان خون را مسدود می کند. بیشتر کشش رگ خونی را کاهش داده و رگهای خونی را گشاد میکند، که فشار روی قلب را کاهش میدهد و جریان خون را افزایش میدهد. این کار عملکرد مناسب و اکسیژن رسانی سیستم های مختلف اندام را تضمین می کند. همچنین فیبر موجود در زیتون با از بین بردن کلسترول اضافی در خون، سلامت قلب را تقویت می کند.
جلوگیری از سرطان:
معمای پیرامون “درمان سرطان” همچنان یک مشکل بزرگ در جهان امروز است. راه های جایگزین زیادی برای درمان، کاهش سرعت یا حتی پیشگیری از بروز سرطان وجود دارد. اول از همه، زیتون و روغن زیتون ورامین حاوی آنتوسیانین است که به عنوان یک آنتی اکسیدان و یک ماده ضد التهابی با پیشگیری از سرطان ارتباط مثبت دارد. [10] آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر رادیکال های آزاد دفاع می کنند، که سلول های سالم را به سلول های سرطانی جهش می دهند، بنابراین افزودن هر چه بیشتر آنتی اکسیدان بهترین راه برای محافظت از خود است.
ثانیا، همانطور که قبلا ذکر شد، زیتون دارای اسید اولئیک است که گیرنده های فاکتور رشد خاصی را که باعث ایجاد سرطان سینه می شوند، مهار می کند. [11] در نهایت، هیدروکسی تیروزول برای سومین بار وارد بازی می شود و از جهش DNA و رشد غیر طبیعی سلول جلوگیری می کند. به عبارت دیگر، به عنوان نوع دوم آنتی اکسیدان عمل می کند. حتی پوست زیتون حاوی اسید ماسلینیک است که کانن شده است.